Grupy wysokiego ryzyka, takie jak osoby z osłabionym układem odpornościowym, niemowlęta, małe dzieci i osoby starsze, w ogóle nie powinny jeść surowych lub niedogotowanych ryb. Kobiety w ciąży są również zniechęcane do spożywania surowych ryb, ponieważ mogą one potencjalnie narażać się na nabycie bakterii lub pasożytów, które mogą być szkodliwe dla dziecka. O ile byśmy chcieli, nasze ciała nie mogą funkcjonować wyłącznie na sushi Bemowo na wynos. Oprócz spożywania kombinacji gotowanych, wysokiej jakości ryb o niskiej zawartości rtęci, bardzo ważne jest utrzymanie zróżnicowanej diety. Wielu dietetyków sugeruje mieszanie dużej ilości warzyw, świeżych owoców i zdrowych tłuszczów (takich jak awokado, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia i orzechy jako alternatywne źródła kwasów tłuszczowych omega-3), produktów pełnoziarnistych, zdrowych węglowodanów (takich jak słodkie ziemniaki i dynia), chude białka oraz zioła i przyprawy bogate w przeciwutleniacze. Które składniki sushi Bemowo nie są tak zdrowe? Ryż do sushi Bemowo jest często „lepki” dzięki połączeniu octu, cukru i soli, co zwiększy całkowite spożycie cukru i soli w ciągu dnia. Sos sojowy jest bardzo bogaty w sól, więc warto mieć oko na to, ile go używasz. Jedna łyżeczka sosu sojowego może stanowić do 15% zalecanego dziennego spożycia soli. Niektóre odmiany sushi na Bemowie lub inne dania towarzyszące są przygotowywane z majonezem lub smażone w cieście. Może to znacznie zwiększyć poziom tłuszczów nasyconych w posiłku.