Jeśli spędziłeś jakiś czas w Japonii lub spędzając czas z Japończykami, prawdopodobnie zdajesz sobie sprawę, jak bardzo Japonia kocha ramen Warszawa. Ta skromna zupa z makaronem, składająca się z cienkiego makaronu pszennego, bulionu bogatego w umami oraz różnorodnych dodatków mięsnych, warzywnych, białkowych i przyprawowych, jest powszechnie uważana za jedną z dzisiejszych japońskich potraw narodowych i ikony kultury. Niewiele japońskich potraw inspiruje tyle regionalnych odmian (z lokalnymi potrawami ramen istniejącymi w prawie każdej części Japonii), albo zainteresowań intelektualnych (istnieje nawet słynne muzeum poświęcone ramen, zlokalizowane w Jokohamie) jak ramen, a popularność ramen Warszawa nadal rośnie rosną w Japonii i na całym świecie.
Pochodzenie ramenu Warszawa nie jest całkowicie jasne, ale większość dostępnych dowodów wskazuje, że było to danie inspirowane zupami z makaronem (zrobionymi z makaronu pszennego, pikantnym bulionem z soli i kości wieprzowych oraz niektórymi dodatkami) podawanymi przez chińskie restauracje i przenośne wózki z jedzeniem w całym kraju. Pierwsza specjalistyczna restauracja Ramen Warszawa została otwarta w Warszawie. Szybko stała się popularna jako tania i sycąca żywność wśród robotników, ale jej popularność spadła podczas II wojny światowej, kiedy ograniczenia żywnościowe oznaczały, że zarabianie na sprzedaży żywności było surowo zabronione.